czwartek, 17 grudnia 2020

Sernik z białą czekoladą

 Sernik z białą czekoladą

Nie wiem jak u Was, ale u mnie na święta musi być sernik, przyznam się, że najczęściej robię klasyczny krakowski, albo z rosą, ale bardzo lubię eksperymentować z sernikami i dziś mam dla Was taki z białą czekoladą. Kremowy, powiedziałabym, że dość zbity, na kruchym kakaowym spodzie. Najlepszą rekomendacją dla niego będzie to, że zniknął w jeden dzień.

Kruchy spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki mleka

 Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23x33 cm) i zapiekamy przez ok 15 minut w 180 st. C

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g czekolady białej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. W misce umieszczamy żółtka, cukier, cukier z wanilią, ser oraz miękkie masło i miksujemy tylko do połączenia się wszystkiego. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy do połączenia.  Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyły się z masą serową. Gotowy ser wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę z sernikiem umieszczamy w drugiej większej blaszce wypełnionej wodą. I pieczemy przez 30 minut w 170 st. C, a następnie jeszcze 60 minut w 130 st. C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym lekko piekarniku. 

Sernik z białą czekoladą


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie , myślę że w wolnej chwili na pewno spróbuję:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny sernik i jeszcze ta czekolada <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny, właśnie chcę zrobić na święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałem w święta. Smakował wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...