środa, 6 października 2021

Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi

  #współpraca

Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi

Dziś zapraszam Was na pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi, prosto, pysznie i bardzo aromatycznie. Przepis pochodzi z książki Upiecz to, w której znajdziecie więcej propozycji szybkich, zdrowych i smakowitych dań, które ucieszą wszystkie zmysły. 

Wszystkie przepisy są porażkoodporne – po prostu nie da się ich zepsuć, także jeżeli z jakiegoś powodu boicie się włączać piekarnik z tą książką nabierzecie odwagi.  Do tego wszystko czego potrzebujecie to deska do krojenia, nóż, naczynie do zapiekania i kilka powszechnie dostępnych składników.

Mnie zachwyciły opracowane przez autorkę plansze z podpowiedziami co z czym połączyć aby uzyskać coś pysznego 

A teraz zapraszam na przepis:

  • 5 małych lub 4 duże jabłka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 80 g daktyli
  • 1 łyżeczka tymianku

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem, dodajemy drobno posiekane daktyle i orzechy włoskie oraz tymianek i mieszamy wszystko razem. Jabłka myjemy i wydrążamy, a następnie napełniamy nadzieniem i układamy w naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C pieczemy ok 30 minut. Do momentu aż jabłka będą miękkie. 


Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi

Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi


Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi


 






Upiecz to Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni

Upiecz to Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni

2 komentarze:

  1. Pieczone jabłka uwielbiam, koniecznie z cynamonem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jabłka zajadało sie w dzieciństwie. Pamiętam jeszcze jak wrzucaliśmy je do pieca kaflowego :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...