czwartek, 20 lipca 2023

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Spójrzcie tylko na ten niepozorny kawałek ciasta czyż to nie kwintesencja najlepszego domowego deseru przywołującego uśmiech na twarzy i wprawiającego w błogostan? Kruchy rozpływający się w ustach spód, soczyste, nieco kwaśne czerwone porzeczki i przypominająca chmurkę bez z chrupiącymi płatkami migdałów. Prosto, elegancko i jednocześnie bogato w dobry smak. Takie ciasto jest idealne do filiżanki herbaty w letnie popołudnie, gdy czas niespiesznie płynie. 

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (może być margaryna)

Z podanych składników zagniatamy.Chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C)

Nadzienie:

  • ok 700 g porzeczek czerwonych
  • 2-3 łyżki kaszy manny

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szklanka płatków migdałów

Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy tylko do połączenia. Wsypujemy płatki migdałów i znów delikatnie mieszamy.

 Podpieczony spód podsypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców) a na kasze wykładamy umyte i pozbawione ogonków porzeczki. Na nie wyłożyć bezę, którą oprószyć płatkami migdałów. Umieszczamy  w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżamy temperaturę do 140ºC . Pieczemy przez około 1 godzinę, studzimy w piekarniku. 


Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą


Kruche ciasto z porzeczkami i bezą



2 komentarze:

  1. Wspaniale, lubię takie przepisy na letnie ciacho, tylko nie rozumiem w jakim celu trzeba podzielić ciasto na 2 części.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...