Ostatnio wpadła mi w ręce "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali.
Ciasto:
- 600g mąki,
- 200g cukru
- 1 łyżeczka
sody,
- 1 proszek
do pieczenia (15g),
- 100g masła,
- 200ml
letniego mleka,
- 2 jajka,
- szczypta
soli,
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.
Nadzienie makowe:
- 1 szklanka
maku,
- 3 łyżki
cukru,
- 2 łyżki
miodu,
- 2 jajka,
- olejek
migdałowy
- garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)
Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.
Krem budyniowy:
- 2 szklanki
mleka,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- ½ szklanki
cukru,
- 2 łyżki
mąki pszennej,
- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,
- 200 masła,
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową.
Polewa:
- 125 g
masła,
- 5 łyżek
cukru,
- 3 łyżki
kakao,
- 1 łyżka
żelatyny,
- 2 łyżki
wody,
- 4-5 łyżek
śmietany 18%,
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto.
uwielbiam ;pyszne ciasto ! zapraszam na niezwykle delikatny jabłecznik wg Anastazji ;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/01/kruche-ciasto-z-jabkami-i-bita.html
Pycha w tej wersji nie jadłam( robiłam z masą z sera gotowanego) ale musi być smaczne bo tak właśnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń