wtorek, 26 stycznia 2016

Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe

Ostatnio zaprzyjaźniłam się z kaszą gryczaną niepaloną i coś czuję, że to nie jest taka przelotna znajomość, bo naprawdę mi ona posmakowała i do tego jest bardzo zdrowa, o czym zresztą już pisałam. Były już placuszki, a dziś mam dla Was naleśniki, są zdecydowanie bardziej fit od tradycyjnych,nie zawierają glutenu. ale jak dla mnie mają bardziej wyrazisty smak. Idealne na zarówno na słodko jak i wytrawnie. Musicie koniecznie spróbować.



 Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody
  • ok. 2 szklanek mleka
  • 1 jajko
Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzamy wodę i płuczemy wodę. Blendujemy ze szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu.

Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka miodu
Masło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy orzechy, rodzynki i cynamon. Smażymy krótką chwilę, polewamy z miodem i smarujemy naleśniki.

 



4 komentarze:

  1. FAJNE NALESNICZKI, GRYCZANĄ MĄKĘ BARDZO LUBIĘ WIEC MYSLE ZE BY MI SMAKOWAŁY, POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi narobiłaś smaka na naleśniki! Cudne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię te naleśniki bez dodatku mleka i jajek. Sama kasza i woda. Są super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...