Blaty:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni
- 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną, orzechy, startą czekoladę i starannie mieszamy. Z papieru do pieczenia odrysowujemy trzy okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C
Krem:
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady
Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu.
Polewa:
- 100 g. czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek mleka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz