wtorek, 19 stycznia 2016

Śniegowiec

Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka z białek. Niebiański smak i ta lekkość i miękkość pianki i biszkoptu, połączenie idealne.


Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem nasepnie dodajemy żółtka, a na koniec mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C.

Krem:
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 200 g. masła
Połowę mleka gotujemy, w pozostały rozprowadzamy mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy do gotujęcego mleka i zagotowujemy całość. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
Białka ubijamy z cukrem i żelatyną, następnie wstawiamy na garnek z gotującą się wodą i ubijamy na parze, dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż będą bardzo gęste. Zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze do ostudzenia.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą. Na wierzchu rozkładamy równomiernie piankę białkową. Można dodatkowo posypać np. startą czekoladą.
Smacznego

 



 

19 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, proszę podać mi rozmiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zelatyne rozpuscic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, rozpuści się podczas ubijania na parze

      Usuń
    2. do białka od razu dodać cukier i żelatynę czy ubić pianę jak do biszkoptu?

      Usuń
    3. Zawsze najpierw ubijamy pianę z białek a później dodajemy cukier

      Usuń
  3. I really like looking through a post that will make men and women think.
    Also, thanks for allowing for me to comment!

    OdpowiedzUsuń
  4. Żelatynę zalewamy zimną wodą żeby napęczniała, czy sypiemy proszek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sypiemy proszek, rozpuści się podczas ubijania na parze

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy te ciasto się nie rozwala podczas krojenia ? Bo po zdjęciach widzę że chyba trochę tak .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze schłodzone nie rozpada się ;) ale trzeba kroić je ostrożnie

      Usuń
  7. Po co do pianki żelatyna. Wystarczy ubić bezę z białek i cukru i będzie się trzymać. Znowu ta sztuczność

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatyna to nic innego jak białko powstałe w wyniku zagotowania kolagenu pochodzenia zwierzęcego. :) także taka całkiem sztuczna nie jest, a jej dodatek w piance sprawia, że ładniej się kroi

      Usuń
  8. Apetyczne wyglądające ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...