wtorek, 28 czerwca 2016

Mini kopce kreta z truskawkami

Zebraliśmy najsłodsze i niesamowicie aromatyczne truskawki, ale niestety już  ostatnie w tym roku. Część zamroziłam, części nie mogłam się oprzeć i zjadłam, a część postanowiłam wykorzystać na ostatnie w tym ciasto. Tym razem powstały mini kopce kreta, wilgotne czekoladowe, babeczki, puszysta bita śmietana, a w środku niespodzianka - truskawka :). Moim domownikom smakowały bardzo, dlatego dzielę się z Wami przepisem i polecam jeśli jeszcze gdzieś znajdziecie jakieś truskawki. 


Składniki (na ok 20 babeczek):
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
 Mieszamy ze sobą suche składniki, wlewamy mokre, miksujemy całość przez krótką chwilę. Przekładamy do foremek (ja tradycyjnie użyłam moich ulubionych silikonowych) I pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu w każdej babeczce drążymy otwór, ja użyłam do tego celu łyżeczki.

Krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 1/4 szkl. mleka
  • 3-4 kostki czekolady
  • ok 20 truskawek
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę, a gdy spęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę (ja najpierw dodaję 2 łyżki śmietany do żelatyny, mieszam i dopiero przelewam do reszty śmietany) oraz startą na wiórki czekoladę.
W wydrążonych babeczkach umieszczamy pokrojone w plastry truskawki, na nie nakładamy łyżką bitą śmietanę. Pozostałe po drążeniu ciasto kruszymy i obsypujemy nim babeczki, lekko dociskając okruszki do śmietany i mini kopce kreta gotowe.
Smacznego

 
 

15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają! a pewnie nieziemsko smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne babeczki, aż trudno się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają genialnie! Nie wpadłam wcześniej na takie połączenie i do tgo jeszcze kopce w wersji mini. Super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy do ciasta nie dodaje sie żadnego tłuszczu ?

    OdpowiedzUsuń
  7. 2 szklanki mąki to mniej więcej tak ile gram ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogą być mrożone truskawki ? Jeżeli tak to czy je trzeba rozmrozić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą ale rozmroziłabym je przed dodaniem

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...