czwartek, 16 czerwca 2016

Szybkie ciasto z truskawkami i kokosem

Podobno najlepsze są najprostsze przepisy. I tak właśnie jest z tym ciastem, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu, albo goście zapowiedzieli się niespodziewanie. Jest bardzo delikatne, puszyste z truskawką i kokosową nutą, wspaniale pasuje do popołudniowej kawy i na weekendowy piknik. Zatem do dzieła :)



Składniki:
  • 3/4 kostki masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
Masło rozpuszczamy. W międzyczasie ubijamy jaja z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło, wsypujemy mąki i proszek i miksujemy całość.

Pianka kokosowa:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • ok 1 kg truskawek 
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy do niej budyń i wiórki i mieszamy całość delikatnie. Blaszkę (moja miała 23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na cieście rozsypujemy truskawki, a nie rozsmarowujemy piankę kokosową. Wstawiamy do piekarnika (180st. C) na 45 minut (ja po ok 20 zmniejszam temperaturę na 150) i gotowe. Prawda, że prosto i szybko? :)

 

6 komentarzy:

  1. Takie szybkie ciasta są naprawdę najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna ta pianka, kusząca:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, że najlepsze to co najprostsze :) Ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam proste w wykonaniu ciasta :-) szczególnie jeśli pysznie smakują, jak to :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, pycha. :-) Truskawki, kokos = połączenie idealne.
    kreatywnienafotografii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...