środa, 29 czerwca 2016

Nalewka z poziomek

Dziś mam dla Was trunek niezwykle aromatyczny - nalewka poziomkowa. Uzbieranie kilograma poziomek w lesie wśród komarów i mrówek to żmudna praca, ale naprawdę warto się trudzić dla tego niepowtarzalnego smaku i aromatu.



Składniki:
  • 1 kg poziomek
  • 0,8 l spirytusu
  • 0,3 l wódki
  • 0,25 kg cukru
Przebrane i umyte owoce wsypujemy do słoja warstwami razem z cukrem. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na dwa lub trzy dni. Gdy poziomki puszczą sok zalewamy je spirytusem  zmieszanym z wódką.Szczelnie zamknięty słój odstawiamy na ok dwa tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy lub potrząsamy słojem, by całkowicie rozpuścić cukier. Po tym czasie zlewamy nalew do butelek i odstawiamy do piwnicy na co najmniej trzy miesiące.




4 komentarze:

  1. Co roku robię nalewki ale z poziomek jeszcze nie piłam :) Od siebie polecam nalewkę z jarzębiny oraz czarnego bzu :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię różnego rodzaju nalewki, ale takiej jeszcze nie piłam. Musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. poziomek uzbierałam w tym roku ok pół litra zaledwie, zrobiłam dżem...A tak marzyłam jeszcze o nalewce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ona fajnie wygląda. Aromat przez komputer się niesie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...