wtorek, 14 czerwca 2016

Bajka truskawkowa

Dziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :)



Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru 
  • 90 g mąki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i  ubijamy na sztywno. Do piany, wsypujemy partiami cukier. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i łączymy ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodajemy łyżkę wody. Ponownie mieszamy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i piec ok 30-35 minut w temp. 170 st. C

Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte truskawki blendujemy z cukrem  (ja wolę kwaskowaty mus, ale trzeba spróbować i ewentualnie dosłodzić). Rozpuszczoną żelatynę mieszamy starannie z musem truskawkowym.

Dodatkowo:
  • opakowanie biszkoptów
  • krem do karpatki
  • tabliczka dobrej czekolady
  • kilka łyżek mleka
Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejący mus truskawkowy, a na nim równomiernie rozkładamy biszkopty. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozsmarowujemy  na biszkoptach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając niewielką ilość mleka, tak by jej konsystencja pozwoliła na polanie ciasta. Po polaniu czekoladą odstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego








5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...