Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do lodówki, a resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm).
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe
- szczypta soli
- czereśnie
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch wykładamy cienko rozwałkowane ciasto z lodówki. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C
He,he ,dokładnie to samo ciasto upiekłam wczoraj.Smacznego.
OdpowiedzUsuń