U mnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął na dno formy i niewiele go widać na foto. Poza tym stwierdzam, że to danie sto razy lepiej smakuje niż wygląda ;)
Ciekawa jestem bez jakiej potrawy Wy sobie nie wyobrażacie wigilijnej kolacji?
Składniki:
- makaron kokardki Lubella
- 50 g suchego maku
- 50 g masła
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- garść ulubionych orzechów
- garść rodzynek, lub suszonej żurawiny
Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić. A potem to już z górki mieszamy go z miodem i bakaliami oraz ugotowanym makaronem, przekładamy do naczynia do zapiekania i polewamy żółtkami ubitymi z cukrem. Zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C i gotowe.
Nigdy nie jadłam zapiekanki na słodko! Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Można zaskoczyć gości nowa odsłoną kuti 😆
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis kochana, pysznie wygląda to danie :-)
OdpowiedzUsuńJak fajna potrawa, nie znam jej, ale wygląda super:)
OdpowiedzUsuńo, zrobię po świętach na kolację:)
OdpowiedzUsuńCiekawostka, ale bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńZ okazji świąt życzę Ci dużo zdrowia, samych słonecznych dni i wszystkiego, czego sobie tylko zamarzysz :)
Buziaczki :)
Super pomysł, muszą być wyśmienite
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńTaka zapiekanka musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńMakaron z makiem i to w postaci zapiekanki? Kupuję to:)
OdpowiedzUsuńI przy okazji życzę Tobie i Twoim bliskim dobrych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
Uwielbiamy kluski z makiem i taka nowa opcja jest bardzo ciekawa :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuń