środa, 14 grudnia 2016

Ciasto pietruszkowe

Na ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :)



Składniki:
  •  2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 200 g. korzenia pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Polewa orzechowa
  • 80 g masła
  • 100 g miodu
  • 60 ml mleka
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich
 Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam świątecznych foremek od PapilArt) i pieczemy ok 50-55 minut w 180 st. C. Składniki na polewę gotujemy ok 5 minut aż się ładnie połączą, wykładamy na upieczone ciasto i gotowe. Smacznego.




20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł - niespotykany i śliczne foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe ciasto :) wygląda pysznie z tą ilością orzeszków na wierzchu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten smak pietruszki nie przeszkadza? Bo ja jednak z nią nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. mi pasuje idealnie, Mąż natomiast stwierdził, że on żadnej pietruszki nie czuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł nietypowy. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiego ciasta nie jadłam. Wygląda bardzo pysznie.
    Cieplutko ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe ciacho, pietruszkowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz słysze o takim ciescie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam bardzo podobne selerowe, ale jak to ja wegańskie :) bardzo nam smakowało i Twoje pietruszkowe też wypróbuję :) tylko jajeczka zastąpię.

    OdpowiedzUsuń
  10. różne ciasta piekła, ale pietruszkowego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście zaskakujący pomysł, bardzo lubię takie nietypowe ciasta, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię smak pietruszki więc dla mnie bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O takim pietruszkowcu pierwszy raz słyszę, ciekawostka

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie pomyślałabym, że z pietruszki może być placek. Ciekawy przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Do tej pory pietruszkę jadłyśmy tylko na surowo albo parowaną ale ciasto też jest mega pomysłem :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam marchewkowe a nie wpadłabym na pomysł zrobienia ciasta, z korzenia pietruszki! Po świętach na pewno wypróbuję ^_^

    OdpowiedzUsuń
  17. wooow ! to musi być ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś upiekłam z pasternakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...