Dziś pierwsza z moich propozycji na świąteczny stół. Kruche miodowe ciasto, przełożone tradycyjnym krem z kaszy manny oraz nutellą tak dla urozmaicenia :). Prosto, elegancko i pysznie. :)
Ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- łyżka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- łyżka masła
- łyżeczka sody
W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż
składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki,
dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4
równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie
23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor.
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny, do smaku
- pół słoika nutelli lub innego kremu czekoladowego
- tabliczka czekolady
- kilka łyżek mleka
Kaszę przeznaczoną na krem gotujemy na mleku i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy zimną kaszę, pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny i próbujemy masę, aby nie była za kwaśna. Na pierwszy z upieczonych placków wykładamy połowę kaszy, przykrywamy drugim, który smarujemy nutellą. Kładziemy 3 placek i resztę masy z kaszy, przykrywamy ostatnim, który polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej.
Dzieci po prostu kochaja to!
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZajadałabym :)
OdpowiedzUsuńEleganckie ciasto na świąteczne okazje - ja porwałabym już dziś kawałeczek do kawy :) Fajny pomysł z dodaniem nutelli! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńNuuuteeellaaa <3
OdpowiedzUsuńW tym roku też przełożę tak piernika, moja Julcia będzie zachwycona, nie lubi powidła ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!! Bardzo lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńcieplutko pozdrawiam:)
Aguś ale pyszności, może tak podrzucisz mi kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWyglada zacnie! Bardzo lubie to ciasto ale nigdy nie miałam odwagi sama zrobic! Musze sie skusić koniecznie!
OdpowiedzUsuńoo dawno nie jadłam tego ciasta...
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Mniam😊
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne, ciekawi mnie krem z kaszy manny, nigdy takiego nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńwpadam na kawałek:)
OdpowiedzUsuńMniaaam prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńChoć za miodem nie przepadamy to miodownik nam wybitnie smakuje a z nutellą to już w ogóle czad :D
OdpowiedzUsuńbede robic tylko lubie aromatyczne bardziej wiec do ciasta dodam przyprawy piernikowej a za nutelle dam powidla;)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-). Też zabieram się powoli za Świąteczne ciasta :-)
OdpowiedzUsuńMusi byc przepyszny
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi miodownik, ale bez nutelli :D
OdpowiedzUsuńPysznie i już świątecznie!
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko się prezentuje. A w smaku? Na pewno rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńNa sam widok aż ślinka cieknie! Te warstwy wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńTe warstwy! :)
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńNo nie wiem... to ciasto z tych skladnikow raczej nie wyjdzie ale okej :) nie ma czym polaczyc takiej ilosci maki. Chyba ze czegos nie rozumiem.
OdpowiedzUsuńMi wyszło jak widać na zdjęciu, jeśli nie chce się połączyć można dodać zawsze trochę więcej masla :-)
OdpowiedzUsuń