Te babeczki przygotowywałam rok temu na święta, zupełnie o nich zapomniałam. Teraz niedawno odkopałam zdjęcia i postanowiłam się podzielić z Wami przepisem bo te babeczki nie tylko są pyszne ale też są idealne ozdobą świątecznego stołu.
Ciasto na babeczki:
- 3 3/4 szklanki mąki
- 10 łyżek smalcu
- 1/2 margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
Wszystkie
składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie
musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę ciasta, dodałam do niego dobrą garść mąki, zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycinałam gwiazdki.
Masa makowa:
- 170g maku
- 55 cukru
- 40 g rodzynek
- 15 g posiekanych orzechów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C.
Super wyglądają, a już na pewno smakują ;)
OdpowiedzUsuńidealne:)
OdpowiedzUsuńŚliczniaste :) a u mnie jutro będą mini też mini tarty makiem :) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńAle fajnie wyglądają Aguś :-) super pomysł na babeczki :-)
OdpowiedzUsuńPiękne babeczki i pomysłowe wykonanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne te babeczki, super patent z tymi gwiazdkami :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJa robię podobne, tylko idę na łatwiznę i robię je w blaszce do muffin ;-)
OdpowiedzUsuńMałe pyszotki! :) Pięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńTaki pyszny makowiec na raz i nie trzeba kroić :D Pychotka <3
OdpowiedzUsuńIm więcej maku tym lepiej :) także babeczki super 👌
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, aż się śmieją :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście mogą być ozdobą stołu - bardzo pięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńPiękne!:)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis. Też takie robię, ale nie są takie śliczne :)
Nie tylko pięknie udekorują świąteczny stół, ale zdecydowanie ucieszą podniebienie takich miłośników makowca jak ja ^_^ Pycha :)
OdpowiedzUsuńCos dla łasuchow jak ja!
OdpowiedzUsuńUrocze babeczki! Masz rację to wspaniała ozdoba świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńPyszne, takie na jeden kęs :))
OdpowiedzUsuńFajnie wygladaja, muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńAleż one urocze:)
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite babeczki :)
OdpowiedzUsuńPiękne, lubię domowe wypieki, które dodatkowo są ozdobą stołu.
OdpowiedzUsuńCo prawda mak to nie moja bajka, ale tata i mąż uwielbiają. Z pewnością im zasmakuje! :)
OdpowiedzUsuńAleż one cudne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Z tymi gwiazdkami wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNie mam cienia wątpliwości, że te babeczki są ozdobą stołu :-)