Książka zaczyna się od Legendy o Żółtym Cesarzu czyli pochodzeniu kaszy jaglanej, a potem już mamy same przepisy poczynając od tych najprostszych np na kaszę prażoną z nasionami, czy tercet egzotyczny.
Kolejny rozdział stanowią śniadania i tutaj kusi ze zdjęcia nas pięknie wyglądające Kalifornijskie śniadanie ze śliwkami czy poziomkowe śniadanie dla jaskiniowców. Po samej nazwie już bym się na takie danie skusiła, a Wy?
Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty.
Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie.
Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy z amarantusem.
W ostatnim rozdziale znajdziemy kilka przepisów na pyszne chleby np z migdałami i sezamem.
Szczerze polecam wszystkim miłośnikom kaszy jaglanej, tyle inspirujących i zdrowych przepisów w jednym miejscu z jej wykorzystaniem to ja jeszcze nie widziałam :) i do tego nie ma tu wydumanych składników, jest prosto, sezonowo i bajecznie kolorowo.
Ja już swoją mam, ale gdybym nie miała, a znalazła pod choinkom to bardzo bym się ucieszyła więc może i Wy obdarujecie nią kogoś kto lubi kaszę lub po prostu stara się zdrowo odżywiać.
Kaszę jaglaną mogła bym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną, książka zapowiada się bardzo fajnie :-)
OdpowiedzUsuńLubie kasze:)
OdpowiedzUsuńMam tę książkę :) SPoro w niej inspiracji :)
OdpowiedzUsuń