Dziś mam dla Was propozycję na szybki jednogarnkowy obiad, a jednocześnie kolejny sposób na odczarowanie nielubianej przez wiele osób brukselki.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- ok 20 brukselek
- 50 g suszonych pomidorów (u mnie od Skworcu)
- 3-4 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- opcjonalnie ok 3 szklanek bulionu (ja użyłam wody)
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy umyte i przekrojone na pół brukselki oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Krótko przesmażamy i wlewamy ok pół szklanki bulionu lub gorącej wody. Gdy kasza wchłonie płyn dolewamy znów jego niewielką i ilość. Robimy tak do momentu aż kasza będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami, wsypujemy pestki dyni i danie gotowe.
Kasza gryczana z brukselką musi pysznie smakować!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować.
Świetny pomysł! Chętnie skorzystam z tej inspiracji zwłaszcza że nigdy nie mam pomysłu na danie z brukselką
OdpowiedzUsuńAle bajer niesamowita nazwa i wszystkie kochane mi smaki poza brukselką będę musiała odczarować brukselkę Pozdrawiam serdecznie Kasia Franiszyn Luciano
OdpowiedzUsuńBrukselki z kaszą nie jadłam. Pewnie dużo straciłam ;) Obiecuję, ze nadrobię to!
OdpowiedzUsuńZnów u Ciebie gości wyśmienity przepis! Jestem niesamowicie zaskoczona! Z chęcią wypróbuję! Pozdrawiam!🙂
OdpowiedzUsuńjutro zrobię na obiadek :)
OdpowiedzUsuńoch, jak ja lubię brukselkę! :) moim zdaniem jest dość niedocenona w naszych kuchniach, dlatego świetnie, że takie pyszne zimowe kaszotto u Ciebie :) z suszonymi pomidorami z pewnością wybornie smakuje, uwiebiam gryczana z pomidorami ♥
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nie lubię brukselki... Albo nie jadłam dobrze zrobionej - bo tak też może być. Spróbuję kiedyś kupić i zrobić z Twojego przepisu, bo wygląda obłędnie ��
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł, a ja zastanawiałam się ostatnio jak jeszcze przyrządzić brukselkę :*
OdpowiedzUsuńJak niewiele osób, ja kocham brukselkę i z chęcią spróbuję tego połączenia.
OdpowiedzUsuńTe nazwy to mnie rozbrajają. Kiedyś tego nie było. Brukselka nie jest akurat moim faworytem
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jadłam gryczotto. Bardzo dobre. Na samo słowo kaszotto czy gryczotto robiłam zdziwioną minę. Spróbowałam i nie mogę się najeść. Pyszne.
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatnio jadłam brukselkę. To danie wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, uwielbiam te smaki
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na brukselkę, na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuń