Za oknem znów rozgościła się szarość, ale ja żyję nadzieją, że to już jej ostatnie chwile, bo za moment marzec powita nas nadzieją na wiosnę i słońce. W takie dni jak dziś, zdecydowanie potrzeba dodać sobie kolorów i takie kolorowe jest właśnie to danie - nasz rodzimy pęczak, ale przygotowany nieco bardziej egzotycznie bo po meksykańsku. Jest pysznie, zdrowo, z dużą ilością warzyw, a do tego zrobicie wszystko w jednym garnku.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- ok 2 szklanek bulionu lub wody
- ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak)
- 2 średnie cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów lub passaty pomidorowej
- sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kolendra
- olej do smażenia
Wygląda bardzo smacznie ;) mam nadzieję, że równie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńNa tę pogodę to naprawdę trafione danie :)
OdpowiedzUsuńAle tu dużo pyszności hurra
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuń