wtorek, 25 stycznia 2022

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

 Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Jak pewnie wiecie najczęściej piekę, chleb z gara na maślance, bo to mój ulubiony przepis. Lubię jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Na przepis na chleb z dodatkiem prażonych płatków owsianych natknęłam się podczas oglądania telewizji, niestety nie pamiętam co to był za program, jednak sam przepis okazał się na tyle prosty, a jednocześnie tak bardzo ciekawy, że go zapisałam do wypróbowania. Muszę przyznać, że prażone płatki całkowicie zmieniają smak chleba nadając mu lekko orzechowego posmaku, a sam chleb długo pozostaje świeży, pod warunkiem, że nie zjecie całego jeszcze lekko ciepłego, kiedy jego skórka tak przyjemnie chrupie.

Z tym chlebem poradzi sobie każdy, nawet osoby, które dotychczas nie odważyły się na przygotowanie chleba w zaciszu własnego domu, a większość składników także powinniście mieć w domu.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 250 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli 
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Zaczynamy od podprażenia płatków owsianych na suchej patelni, gdy nabiorą lekko brązowego koloru, zlewamy je 250 ml wody i odstawiamy do czasu aż wchłoną całą (ok 10 minut)

Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą, wtedy mieszamy je z wodą, dodajemy mąkę oraz płatki owsiane i sól i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do rąk (jeżeli macie robota kuchennego zrobi to za was). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie przekładamy go do keksówki, którą wcześniej posmarowaliśmy masłem lub olejem. Dodatkowo można chlebek po wierzchu posypać płatkami owsianymi i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. .


Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsianymi


5 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się przepis, zrobię koniecznie ale z mąki orkiszowej i dodam słonecznik, pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piekłam jeszcze chleba, ale zamierzam się za to zabrać. Taki chlebek będzie idealny

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. A ja dawno chleba nie piekłam. Pozdrawiam z Kuchni w kolorach lata :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...