piątek, 16 września 2022

Sernik z malinami i białą czekoladą

 

Zapraszam na pyszny, dosłownie rozpływający się w ustach sernik z malinami i białą czekoladą. Owoce fantastycznie przełamują tutaj słodycz masy serowej i sprawiają, że ten sernik jest jedyny i niepowtarzalny w swoim rodzaju. Użyłam sera takiego gotowego z wiaderka, bo przyznam się szczerze, że nie lubię mielić sera i od zawsze kupuję gotowce, ale jeśli wybierze się ten z dobrym składem to sernik wyjdzie rewelacja.


Spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła

Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej.  Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut w 180 st. C 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • ok 500 g malin 

Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 

W misce  mikserem mieszamy żółtka, ser, cukier, rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę oraz miękkie masło, krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy tylko do połączenia. 

Białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę, a następnie delikatnie mieszamy ją z masą serową, najlepiej nie mikserem, a łopatką lub łyżką. 

Ser wylewamy na podopieczony spód, wyrównujemy i układamy na wierzchu maliny. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 140 st. C i pieczemy jeszcze ok 90 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...