Śliwki, jabłka, soczyste gruszki i niepozorne brzoskwinie tyle tego w tym roku w naszym sadzie, wszystko pyszne i aż się prosi, aby zamienić w coś pysznego. Z jabłek i gruszek wyciskamy codziennie soki czasem z marchewką, czasem z brzoskwiniami, całe szczęście moja poczciwa wyciskarka daje sobie z nimi świetnie radę ( więcej o wyciskarce możecie poczytać tutaj). Na weekend była szarlotka i pyszne ciasto z malinami, na które przepis już niebawem Wam wrzucę, a w ubiegłym tygodniu przygotowałam pyszne, pachnące cynamonem muffiny ze śliwkami, były takie dobre i długo pozostały świeże, że muszę mieć ten przepis tutaj choćby dla siebie.
Składniki (na ok 12 babeczek):
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (polecam tą od Skworcu.pl)
- 100 g ksylitolu (możecie zastąpić cukrem lub innym dowolnym słodzidłem)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 ml oleju (użyłam kokosowego, ale rzepakowy także będzie ok)
- kilka śliwek
Jeśli nie macie mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej możecie użyć mąki pszennej.
Wszystkie suche składniki (mąki, ksylitol, sól, sodę, cynamon) mieszamy ze sobą. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej, a następnie przelewamy do suchych składników i mieszkamy do połączenia. Masę przelewamy do papilotek lub silikonowych foremek do muffinek (polecam te) tak do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek połówki śliwek. (Możecie je pokroić i wymieszać z ciastem).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 25 minut
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz