poniedziałek, 13 maja 2024

Rurki z kremem budyniowym

 Rurki z kremem budyniowym

Tego deseru chyba nikomu przedstawiać nie muszę. W dzieciństwie pojawiały się na każdej imprezie i znikały błyskawicznie, a mowa tutaj o rurkach z kremem. Kruche ciasto obowiązkowo posypane cukrem i do tego aksamitny krem budyniowy to prosty duet, który łączy się idealnie i smakuje wszystkim. Choć dość czasochłonne i pracochłonne to bardzo je lubię i robię kilka razy w roku. 

Składniki:

  • ok 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • jajko
  • cukier do posypywania


Z mąki, masła i śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i  wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C na złoty kolor.

Krem budyniowy:
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 3/4 szklanki (170 g) cukru
  • odrobina pasty waniliowej, lub cukier z wanilią
  • 4 łyżki (80 g) mąki pszennej
  • 4 łyżki (80 g) mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie, by się nie przypalił krem. W pozostałym mieszamy żółtka i obie mąki. Gotową mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając, by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Studzimy.

 Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy. 

Gotowym kremem napełniamy rurki, najwygodniej użyć do tego rękawa cukierniczego lub szprycy. można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. 

Smacznego


Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...