poniedziałek, 6 maja 2024

Genialny sernik z rabarbarem

Genialny sernik z rabarbarem

Ten sernik był po prostu genialny. Jedliśmy taki jeszcze lekko ciepły, nie do końca zastygnięty i nie sposób było mu się oprzeć. Stwierdziliśmy, że taki dobry, bo cieplutki, jednak nazajutrz był jeszcze lepszy, ostygł, stężał, a smaki się idealnie przegryzły. Lekko kwaskowaty rabarbar doskonale zbalansował słodycz sera i świetnie komponował się z mielonymi migdałami na spodzie ciasta, no mówię Wam po prostu poezja smaków i raj dla podniebienia. 

Jeśli to Was nie zachęciło, to dodam, że jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, wystarczy zagnieść składniki na spód, pokroić rabarbar, zmiksować składniki masy serowej i upiec. Spróbujcie koniecznie tych pyszności. 

Spód:

  • 150 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru
  • 150 g masła
  • 50 g mąki pszennej

Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia, moja miała wymiar 24x30 cm i odstawiamy do lodówki

Rabarbar:

  • ok 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Łodygi rabarbaru myjemy starannie (nie ma potrzeby ich obierania) kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem i mąką. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. 

Ser:

  • 1 kg twarogu (użyłam takiego z wiaderka)
  • 180g cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy (40 g, bez cukru)

Twaróg, cukier, jajka i budyń miksujemy na gładką masę, bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Masę serową wylewamy na podpieczony rabarbar. Pieczemy ko 60 min. w temperaturze 170°C.Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostygnięcia. 

Smacznego

Genialny sernik z rabarbarem

Genialny sernik z rabarbarem


 

 

2 komentarze:

  1. Wygląda absolutnie pysznie! Sernik z rabarbarem to coś, co muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i będzie lekko kwaskowy.Serdecznie pozdrawiam!
    👍🙂

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...