Dynia faszerowana to danie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i bogactwem smaków. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości podczas niedzielnego obiadu lub specjalnego spotkania, koniecznie przygotujcie tę aromatyczną, pieczoną dynię wypełnioną słodko-wytrawnym farszem.
Gdy elegancko przekroicie ją na stole, gwarantuję — usłyszycie zachwyty, zobaczycie zaciekawione spojrzenia i z pewnością pojawią się prośby o dokładkę. To danie nie tylko wygląda spektakularnie, ale jest też wyjątkowo pyszne i niepowtarzalne.
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia muscat
- ok 400 g fileta z indyka lub kurczaka
- 1 szklanka kaszy bulgur lub ryżu
- 1 duża cebula
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- 1 szklanka namoczonych i odsączonych rodzynek, moreli, suszonych śliwek itp.
- 2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
- Najpierw umyj i osusz dynię.
- Odetnij górę, usuń pestki i wydrąż miąższ łyżką. Delikatnie wydrąż dynię, a następnie łyżką wydrąż miąższ.
- Posmaruj dynię z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek. Posyp wnętrze dwiema lub trzema łyżkami cukru brązowego i wetrzyj go.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C 30 minut.
Nadzienie:
- Filet pokrój w kostkę i podsmaż
- Na maśle zeszklij cebulę, dodaj do niej orzeszki
- Dodaj kaszę, suszone owoce oraz przyprawy, usmażone mięso
- Zalej wszystko bulionem i duś pod przykryciem aż kasza zmięknie
- Wyjmij dynię z piekarnika i zdejmij górę.
- Napełnij nadzieniem lekko dociskając.
- Przykryj ponownie górą
- Piecz w 190°C przez około godzinę.
- Przed wyjęciem z piekarnika, spróbuj wbić widelec by sprawdzić, czy dynia jest odpowiednio miękka, wrazie potrzeby przedłuż czas pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz