poniedziałek, 8 grudnia 2025

Dynia faszerowana – efektowne danie na wyjątkowy obiad

„Upieczona dynia muscat faszerowana kaszą bulgur, mięsem i suszonymi owocami — efektowne danie na obiad.” 

Dynia faszerowana to danie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i bogactwem smaków. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości podczas niedzielnego obiadu lub specjalnego spotkania, koniecznie przygotujcie tę aromatyczną, pieczoną dynię wypełnioną słodko-wytrawnym farszem. 

Gdy elegancko przekroicie ją na stole, gwarantuję — usłyszycie zachwyty, zobaczycie zaciekawione spojrzenia i z pewnością pojawią się prośby o dokładkę. To danie nie tylko wygląda spektakularnie, ale jest też wyjątkowo pyszne i niepowtarzalne.


Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia muscat
  • ok 400 g fileta z indyka lub kurczaka
  • 1 szklanka kaszy bulgur lub ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  •  sól
  • 1 szklanka namoczonych i odsączonych rodzynek, moreli, suszonych śliwek itp.
  • 2 szklanki bulionu

Przygotowanie: 

  • Najpierw umyj i osusz dynię. 
  • Odetnij górę, usuń pestki i wydrąż miąższ łyżką. Delikatnie wydrąż dynię, a następnie łyżką wydrąż miąższ. 
  • Posmaruj dynię z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek. Posyp wnętrze dwiema lub trzema łyżkami cukru brązowego i wetrzyj go. 
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C 30 minut. 

Nadzienie: 

  • Filet pokrój w kostkę i podsmaż
  • Na maśle zeszklij cebulę, dodaj do niej orzeszki
  • Dodaj kaszę, suszone owoce oraz przyprawy, usmażone mięso
  • Zalej wszystko bulionem i duś pod przykryciem aż kasza zmięknie
  • Wyjmij dynię z piekarnika i zdejmij górę.
  • Napełnij nadzieniem lekko dociskając.
  • Przykryj ponownie górą 
  • Piecz w 190°C przez około godzinę.
  • Przed wyjęciem z piekarnika, spróbuj wbić widelec by sprawdzić, czy dynia jest odpowiednio miękka, wrazie potrzeby przedłuż czas pieczenia

 

Dynia faszerowana podana na stole — efektowna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.

faszerowana dynia muscat

dynia muscat faszerowana mięsem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...