środa, 17 grudnia 2025

 Rolada bezowa z kremem piernikowym i konfiturą malinową podana na świątecznym stole

Rolada bezowa z kremem piernikowym i malinową konfiturą

Idealny deser świąteczny z białek

Jeśli piekliście pierniczki z mojego przepisu, to z pewnością zostało Wam kilka białek. Zamiast zastanawiać się, co z nimi zrobić, mam dla Was najlepsze rozwiązanieroladę bezową z kremem piernikowym.

To deser idealny na święta:
lekki jak chmurka, delikatnie chrupiący z wierzchu, miękki w środku i pachnący przyprawą do piernika. Połączenie bezy, kremu mascarpone i konfitury malinowej smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Nie dajcie się zwieść – rolada bezowa tylko wygląda na skomplikowaną, a w rzeczywistości jest bardzo prosta do przygotowania.

Składniki:

Beza: 

  • 5 białek
  • 200 g  cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem piernikowy: 

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • konfitura malinowa 

Przygotowanie:

Beza: 

  • Ubij białka do uzyskania gęstej piany.
  • Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż powstanie gęsta piana.
  • Dodaj sok z cytryny i skrobię i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż bezę na blachę od piekarnika (wymiary ok 21 x 40 cm) i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 150°C i piecz około 30 minut 

Krem: 

  • W misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i przyprawę do piernika
  • Ubijaj do uzyskania gęstego kremu 
  •  Na bezę wyłóż  kremu i rozprowadzić cienką, równomierną warstwą.
 
Zwijanie rolady bezowej: 
  • Wzdłuż jednego dłuższego boku wyłóż wąskim paskiem konfiturę, zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca od brzegu by łatwiej było zwinąć roladę 
  • Ostrożnie zwiń roladę i gotowe. 
  •  Roladę możesz schłodzić przed podaniem lub serwować od razu.

Dlaczego pokochasz ten przepis?  

  • idealny sposób na wykorzystanie białek
  • lekki deser świąteczny 
  • intensywny, piernikowy aromat
  • pięknie prezentuje się na stole
  • zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Jeśli przygotujesz tę roladę bezową z kremem piernikowym, koniecznie daj znać – nic nie cieszy mnie bardziej niż Wasze wypieki z Cynamonowego Szczęścia ✨ 

 

Krem piernikowy z mascarpone i śmietanki na bezie 

 Delikatna rolada bezowa z kremem mascarpone i przyprawą do piernika


Przekrój rolady bezowej z kremem piernikowym i malinową konfiturą

Świąteczna rolada bezowa z kremem piernikowym w klimacie Bożego Narodzenia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...