wtorek, 16 grudnia 2025

Śledzie gajowego z suszonymi borowikami (po myśliwsku)

 Składniki na śledzie gajowego – śledzie, suszone borowiki, cebula i przyprawy

Śledzie gajowego z suszonymi borowikami (po myśliwsku) 

Są takie smaki, do których trzeba dorosnąć. U mnie długo były to śledzie – po jednej niefortunnej przygodzie przez lata omijałam je szerokim łukiem, nawet w Wigilię. Na szczęście to już przeszłość. Dziś zimą sięgam po nie z prawdziwą przyjemnością, choć… raczej nie w tej najbardziej klasycznej wersji z cebulką. Lubię śledzie kombinowane, aromatyczne, z charakterem – dlatego wciąż testuję nowe przepisy.

Ostatnio przygotowałam śledzie gajowego (myśliwskie) z dodatkiem suszonych borowików, które sami zbieraliśmy jesienią. Leśny aromat grzybów, delikatna kwasowość i przyprawy tworzą tu wyjątkowo harmonijną całość. Wyszły tak pyszne, że grzechem byłoby nie zapisać przepisu. A może ktoś z Was skusi się, by przygotować je na Wigilię? W końcu jest tu wszystko, co nakazuje tradycja – ryba, grzyby, prostota i głęboki smak.

Składniki: 

  • 4 filety śledziowe solone a'la matias
  • ok 100 g suszonych borowików (borowiki lub podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 5 ziarenek pieprzu 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • ½ szklanki oleju użyłam lnianego 
      

Przygotowanie:

  • Śledzie wymocz 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku a jeśli są mało słone wystarczy, że je opłuczesz pod bieżącą wodą, 
  • Następnie osącz, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w paski
  • Grzyby suszone zalej zimną wodą i mocz co najmniej godzinę, po czym lekko posól i gotuj z jednym liściem laurowym około 50 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Osącz, wystudź i drobno pokrój.
  • Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na oleju razem z liściem laurowym, zielem, pieprzem i jałowcem
  • Dodaj pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, wlej ocet i całość wymieszaj
  • Duś ok 5 minut i odstaw do ostygnięcia
  • Śledzie wymieszaj z sosem, przełóż do słoika i odstaw do lodówki, żeby się przegryzły

 

Wskazówki i warianty

  • im dłużej śledzie stoją w lodówce, tym są smaczniejsze

  • jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj szczyptę chili lub odrobinę miodu

  • borowiki możesz zastąpić podgrzybkami lub mieszanką grzybów leśnych

 

Dlaczego warto zrobić śledzie gajowego?

  •  

Śledzie gajowego z suszonymi borowikami to idealna propozycja na świąteczny stół, ale też na zimowe spotkania przy herbacie czy kieliszku czegoś dobrego. Aromatyczne, leśne, absolutnie wyjątkowe – dokładnie takie, jakie lubię najbardziej. 

Śledzie gajowego z suszonymi borowikami – świąteczna przystawka wigilijna

Śledzie gajowego po myśliwsku z borowikami i cebulą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...