poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Placuszki z kaszy manny i sera


Mój Narzeczony orzekł, że to najlepsze placuszki ze wszystkich i koniecznie muszę się podzielić przepisem na blogu. Zanim je przyrządziłam przewertowałam kilka różnych przepisów, a następnie i tak zrobiłam po swojemu. :) Są lekkie, wilgotne, słodkie choć bez dodatku cukru i co tu dużo mówić pyszne. Spróbujcie koniecznie.

 

 Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • 1 szkl. kaszy manny
  • 3/4 szkl. mleka
  • 250 g sera białego półtłustego (1 kostka)
  • 1 banan
  • 3 jajka
 Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na jakieś 20-30 minut, by je wchłonęła. Następnie dodajemy ser, pokrojonego banana oraz żółtka i wszystko starannie rozgniatamy (ja sobie pomogłam tłuczkiem do ziemniaków). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Smażymy na rozgrzanej patelni (moja ceramiczna tescoma pozwala smażyć bez dodatku tłuszczu, ale za to placuszki mają ciemny kolor, więc jeśli chcecie, by były złociste to sugeruję smażyć na niewielkiej ilości oleju).
 


 

13 komentarzy:

  1. Kaszy nie trzeba gotować? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie, wystarczy, że postoi z mlekiem i napęcznieje, jest tak drobna, że "ugotuje" się podczas smażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne placuszki :-) na śniadanie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się dodatek kaszy i bananów. Pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie placuszki to uwielbiam na podwieczorek lub drugie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh.. uwielbiam takie placuszki, tak się składa że mam wszystkie składniki i juz przepisalam przepis :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...