środa, 13 lipca 2016

Odchudzone crumble porzeczkowe - Lubelski Kociołek


Crumble to "danie", do którego przymierzałam się od dawna, by zrobić i spróbować. W tradycyjnej wersji to nic innego jak owoce zapieczone pod kruszonką, której głównymi składnikami są mąka, tłuszcz i cukier. Ja postanowiłam przygotować zdrowszą alternatywę, tak by móc je zjeść bez wyrzutów sumienia np na śniadanie lub jako dietetyczny deser. I udało się wybornie, dlatego dziele się z Wami efektem moich eksperymentów.

 

Przepis przygotowałam w ramach  Lubelskiego Kociołka, w którym główną rolę grają tym razem właśnie porzeczki. Dla niewtajemniczonych dodam, że Kociołek to wspólna akcja lubelskich blogerów kulinarnych podczas, której wzajemnie promujemy swoje blogi, publikując w umówionym dniu przepisy wykorzystaniem tego samego składnika. Razem ze mną udział w akcji biorą: Edyta, Dorota, Ania, MałgosiaJulianna, Marlena  i Marta - zobaczcie jakie przysmaki z porzeczek wyczarowały :)

 Składniki:
  • ok 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych)
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki płatków owsianych (lub żytnich)
  • 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe)
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki masła
Umyte i przebrane porzeczki wysypujemy do foremki ceramicznej, ja je dodatkowo posypałam odrobiną cynamonu. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą  i wykładamy na owoce. Pieczemy na złoty kolor,  ok 20 minut w 200 st. C.


37 komentarzy:

  1. Z chęcią zjadłabym takie śniadanko:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie odchudzone można zajadać bez wyrzutów sumienia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. i na śniadanie i na pyszny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez mam ochotę na takie crumble :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie, musze sobie takie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na wykorzystanie porzeczek - ciekawe składniki kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to pysznie wygląda, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na wykorzystanie porzeczek :)
    Śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie, mam swoje porzeczki, wypróbuję przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli smakuje tak jak wygląda to jest cudowne! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam crumble, a taka kompozycja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj robiłem dokładnie to samo, tylko w klasycznej wersji. Bardzo zaintrygowała mnie Twoja, odchudzona :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie. Ja dzisiaj na śniadanie raczyłam się koktajlem bananowym, ale nie pogardziłabym takim porzeczkowym rarytasem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wreszcie musimy zerwać nasze porzeczki :) Taki śniadaniowy deserek z nich jest świetną opcją :D

    OdpowiedzUsuń
  16. przepyszne! aż zgłodniałam :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo pyszne śniadanie. Bardzo smaczny i ciekawy blog.Pozdrawiam serdecznie 😆

    OdpowiedzUsuń
  18. Z kaszą jaglaną jeszcze nie jadłam, super!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię crumble, robiłam oczywiście takie tradycyjne. Twoja wersja jest bardzo pomysłowa i wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oryginalne danie, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Na takie zawsze można się skusić:)
    wygląda przepysznie:):):)
    pozdrawiam wakacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)

    Zapraszam do mnie po przepis na devolay

    OdpowiedzUsuń
  23. Fantastyczne!!! Już zapisałam przepis i na pewno któregoś dnia zrobię sobie taki podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo przemawia do mnie to crumble. Kruszonka z płatków, otrębów i kaszy jaglanej brzmi smacznie i zdrowo :)
    No i te zdjęcia są tak apetyczne, że dostałam ślinotoku i muszę udać się do kuchni :D
    Kruszonkę wypróbuję, tylko z olejem kokosowym lub oliwą zamiast masła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, będzie jeszcze zdrowiej :) ja właśnie muszę zrobić zapas oleju kokosowego :)

      Usuń
  25. Dodawanie miodu jak zamiennik do wypieków nie ma w ogóle sensu skoro pod wpływem temperatury traci wszystkie swoje wartości i nie różni się już niczym od cukru

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...