środa, 16 listopada 2016

Zupa krem z buraków

Zupa krem pojawiła się ostatnio już na kilku blogach, ale mnie do jej zrobienia zainspirował Polski przewodnik Paleo, którego recenzję znajdziecie tutaj. Trochę przepis wzbogaciłam, tak, że to już nie paleo, ale na pewno, pyszna zdrowa i pożywna zupa. Mam to szczęście, że ile razy jestem u rodziców i tylko sobie zażyczę dostaję zapas parowanych buraków, więc oszczędność czasu ogromna, a takie buraczki spokojnie w lodówce leżakują 4-5 dni tak więc nie musiałam czekać aż się upieką tylko przystąpiłam do gotowania. Mi ten krem posmakował, zjadłam na obiad i śniadanie Mężowi trochę mniej ale to dlatego, że on nie przepada za taką konsystencją zupy.



Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 średnie buraki parowane lub pieczone
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół jabłka
  • łyżka oleju lub masła klarowanego
  • łyżeczka majeranku 

Podsmażamy na tłuszczu cebulę i czosnek, wrzucamy do wrzącego bulionu razem z pokrojonymi burakami i jabłkiem oraz majerankiem, gotujemy by jabłko zmiękło, a następnie blendujemy i krem gotowy. Jeśli jest zbyt gęsty dobrze jest mieć w zapasie więcej bulionu, by go rozcieńczyć. Ja podłam swoją zupę z prażonym słonecznikiem i koperkiem.



13 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że takiej zupy-kremu z buraków jeszcze nie miałam okazji próbować. Wygląda wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki, a le przyznam że chyba pierwszy raz widzę zrobiony z nich krem;

    OdpowiedzUsuń
  4. Też miałam zamiar robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochamy wszelkie zupy krem a te z buraków są jednymi z naszych ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna i bez dwóch zdań zdrowa. A buraki to moje ulubione warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna, jesienna zupa...i ten kolor. Robiłam bardzo dawno podobną zupę, z pieczonych buraków jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię buraczkowe obiady. Ta zupa wyglada na bardzo gęstą, ale wyobrażam sobie, że z jabłkiem będzię naprawdę pycha. I do tego taka jesienna <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...