piątek, 7 kwietnia 2017

Fit sałatka z kurczakiem w sezamie




Dzień dobry, dziś mam dla Was danie, które podane na ciepło może zastąpić obiad, a na zimno świetnie sprawdzi się na kolację, lub do zabrania do pracy. Porcja zdrowia i witamin, która szczególnie powinna spodobać się wszystkim dbającym o linię. A może podacie ją na Wielkanoc, zamiast ciężkich majonezowych sałatek? Nie dość, że pyszna będzie się pięknie prezentować na stole.
Pyszne kawałki kurczaka w sezamie, do tego porcja warzyw a to wszystko polane dressingiem miodowo musztardowym z dodatkiem oleju lnianego tłoczonego na zimno. Ten olej to przede wszystkim skarbnica kwasów tłuszczowych Omega-3 będące budulcem komórek naszego organizmu oraz tkanki mózgowej. Jest to skuteczny środek przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn. Pomaga również w przypadku postępujących schorzeń mózgu i układu nerwowego. Dodatkowo obniża on poziom złego cholesterolu, regeneruje układ pokarmowy oraz działa dobroczynnie na naszą skórę, włosy i paznokcie. Jeśli chcecie wiedzieć więcej na ten temat odsyłam Was od fachowej literatury. Ja wspomnę tylko, że musi być spożywany na zimno by zachował swoje właściwości np. jako dodatek do sałatek, kanapek, różnego rodzaju past czy koktajli. Jeśli zachęceni jego właściwościami zdecydujecie się na zakup oleju poszukajcie takiego dobrej jakości, świeżego, naturalnego,  nierafinowanego i niekonserwowanego, ja polecam oleje od Oleania.
 
Kurczak:
  • 1 średniej wielkości filet z kurczaka
  • 1 jajo
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 5-6 łyżek sezamu
  • sól, pieprz,słodka i ostra papryka
Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy żeby trochę nimi nasiąknął (ja nie miałam na to czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut.

Sałata:
  • 2 garście rukoli
  • kilka oliwiek (u mnie czarne i zielone)
  • mała czerwona cebula
  • opakowanie pomidorków koktajlowych 
Na talerzach układamy rukolę, a na niej przekrojone na pół pomidorki, posiekane oliwki, oraz pokrojną w krążki cebulę. Na wierzch układamy upieczonego kurczaka.

Dressing miodowo musztardowy:
  • 4 łyżki oleju lnianego zimno tłoczonego Oleania
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy nim obficie nasze danie. Smacznego






24 komentarze:

  1. Na taką sałatkę to teraz bym się skusiła :) Wygląda fantastycznie i bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ahh coś dla mnie na obiad idealna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna sałatka. Bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Agnieszko kusisz :) pyszna propozycja i pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apatycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie I pomysłowo, moje smaki ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Dość fajna propozycja, wygląda apatycznie, z reszta sezam należy do bardzo zdrowych ziaren, więc czemu nie wykorzystać go do takiej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczak w sezamie jest pyszny :D Super sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :) Uwielbiam takie sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne danie, patrz i nie mogę się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie to sałatka idealna <3 Zjadłabym ją ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczak w takim wydaniu to jest to :)
    PS. pięknie kolorowo podane

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejku, ale bym taką pyszną sałatkę zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam takie sałatki :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie ! Napewno zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie ! Napewno zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis, smacznie, kolorowo i szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurczak, sezam i sałata to zawsze pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...