wtorek, 27 listopada 2018

Makowe babeczki z kremem pomarańczowym

 

Powoli zaczynam myśleć o świątecznych wypiekach i z tej racji będę miała dla Was kilka propozycji. Dziś pierwsza z nich - babeczki z typowo świątecznymi składnikami tj. makiem i pomarańczami. Mówcie co chcecie ale mi się zapach pomarańczy i mandarynek zawsze kojarzy z Bożym Narodzeniem. Babeczki są nie tylko smaczne ale dodatkowo mogą stanowić ozdobę świątecznego stołu, jeśli je pięknie udekorujecie np posypką i mają jeszcze jedną zaletę są proste i szybkie do zrobienia.
Tym razem babeczki upiekłam w papilotkach żeby wyglądały bardziej elegancko i dłużej zachowały świeżość. Wybierając papilotki szukajcie takich dobrej jakości, z grubszego papieru, ja polecam firmy Stella Pack.

Składniki na babeczki (ok 20 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka (lub wody gazowanej)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich składniki mokre i całość dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki (do ok 3/4 ich wysokości). Pieczemy  przez ok 20 minut w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka) w formie na muffiny, a jeśli nie macie formy użyjcie foremek do babeczek, bo ciasto jest dość wilgotne i pieczone w samych papilotkach babeczki się rozpłaszczą.

Krem pomarańczowy:
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
Żelatynę zalewamy sokiem z pomarańczy tak, by ją zakrył i zostawiamy na chwilę by napęczniała. Pozostały sok zagotowujemy i zalewamy nim żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z ostudzonym sokiem, dodając po łyżce śmietany do soku. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
 
 
 

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...