czwartek, 8 listopada 2018

Tropikalne ciasto dyniowe z książki "Moje wypieki na cztery pory roku"



Dzisiejsze ciacho powstało po lekturze książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki na cztery pory roku". Pani Dorota to autorka bloga Moje Wypieki, na którego zaglądam bardzo często po inspiracje, a to już jej kolejna książka. Tym razem jest to zbiór przepisów podzielonych na pory roku i ten pomysł podoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo.
 

Wracając do książki to każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno doświadczeni cukiernicy jak i Ci, którzy przygodę z wypiekami dopiero rozpoczynają. Przepisów jest aż 120 i jak już wspomniałam są przepisy na wiosnę: lekkie, soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko przez piękne zdjęcia, których w niej nie brakuje. Myślę, że każdy miłośnik domowych wypieków chciałby mieć ją w swojej kolekcji, dlatego może być świetnym pomysłem na prezent.

 
 

Zdecydowałam się, by wypróbować tropikalny tort dyniowy, wszak sezon na dynię w pełni. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym przepisu odrobinę nie zmodyfikowała, zmieniłam odrobinę proporcje i zamiast w tortownicy upiekłam ciasto w blaszce prostokątnej, a później nie dzieliłam go na 3 części jak klasycznego tortu tylko na 2. Ciasto jest niesamowicie aromatyczne, lekko wilgotne, przez chwile zastanawiałam się nawet, czy nie zrezygnować z robienia kremu, powstrzymało mnie jedynie to, że składniki już czekały na blacie. Krem nadał ciastu elegancji i lekkości. Jeśli macie dynię zróbcie koniecznie.

Ciasto: 
  • 300 g dyni startej na średnich oczkach
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • puszka ananasa
  • 100 g orzechów włoskich
Jajka roztrzepujemy i wsypujemy do nich cukier, skórkę z pomarańczy, wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy pokrojonego ananasa, posiekane orzechy i dynię i znów mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy do mokrych i znów mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 170 st. C ok godziny do tzw. suchego patyczka.

Krem: 
  • kostka masła (200 g)
  • 450 g serka kremowego (może być philadelphia lub inny serek kanapkowy np z Piątnicy, Almette, poszukajcie takiego który w składzie nie ma soli)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
Miękkie masło ucieramy na puch dodając cukier puder. Następnie dodajemy partiami serek i ucieramy, a na gdy krem będzie już utarty wsypujemy  1/2 szklanki wiórek kokosowych i miksujemy.
Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na 1 placku rozsmarowujemy ok 3/4 kremu i przykrywamy drugim plackiem. Pozostały krem równomiernie rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Smacznego






13 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pięknie i na pewno jest mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za inspirację, na pewno wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto musi pysznie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Książki jeszcze nie widziałam, ale ciasto zapowiada się przepysznie! Z chęcią zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest w czym wybierać, książkę mam, jest pełna ciekawych inspiracji :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie urozmaicony wypiek. Aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem w trakcie robienia :) niestety, ale kupując składniki w sklepie nie znalazłam ani jednego serka bez soli :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze ciasto na ten szary okres ;) Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...