Mam słabość do drożdżowych wypieków, a największą właśnie do rogalików. Przygotowuję je w różnych wersjach i z różnymi nadzieniami, owocami, dżemem, budyniem, a nawet czekoladą. Tym razem postawiłam na wersję bezmleczną, idealna będzie dla wszystkich którzy mają alergię na białko mleka krowiego lub nie trawią laktozy, gwarantuję, że pozostałym także posmakują.
Składniki:
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 margaryny
- ok 5 szklanek mąki
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 jaja
- szczypta soli
- dżem (u mnie 4 owoce od Stovit)
Drożdże kruszymy mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Na stolnicy (lub w misie robota jeśli macie i nie musicie gnieść ciasta ręcznie) umieszczamy mąkę (proponuję na początek dać 4 szklanki), jaja, rozpuszczone drożdże, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej zagniatamy, jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut (im dłużej będziemy zagniatać ciasto tym będzie smaczniejsze). Gotowe
ciasto
dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i
kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy po
łyżeczce nadzienia i
zawijamy formując kształt rogalików. Układamy je
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor.
A ja się wciąż zabieram za przygotowanie podobnych rogalików i ciagle coś mnie od nich odciąga;)
OdpowiedzUsuńTobie wyszły śliczne:)
Wspaniałe rogaliki kochana :-)
OdpowiedzUsuńPewnie można też i bez jajek ale apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNiedawno piekłyśmy rogale a teraz znów mamy na takie ochotę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki. Najlepsze z gorącym kakao :)
OdpowiedzUsuńCudowne☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki.
OdpowiedzUsuńPomagając w zaprzyjaźnionej cukierni, często jadam ciasta drożdżowe lub pączki pieczone na wodzie. Większość cukierni w ten sposób właśnie przyrządza drożdżowe wypieki, choć klienci rzadko to zauważają. Brak mleka wcale nie odbiera tu smaku. Bardzo mi się Twoje rogaliki podobają :)
OdpowiedzUsuńpyszności te rogaliki sa idealne do kawy
OdpowiedzUsuń