wtorek, 15 czerwca 2021

Owsiane babeczki z truskawkami

 

Dziś post wszystkich, którzy prosili o przepis na babeczki  z truskawkami z wczorajszego stories. 😉 Są to babeczki w wersji  fit - bez cukru i bez glutenu. Mięciutkie z wyczuwalnymi kawałkami truskawek i chrupiącymi płatkami migdałów. Idealne na drugie śniadanie, piknik, albo do pracy (ja zapakowałam sobie 2 do kawy).  Jak to bywa z babeczkami wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i dodać truskawki. Nie ma tu żadnej filozofii.


Składniki:

  • szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (użyłam owsianego)
  •  ok 1 szklanki truskawek
  •  1/3 szklanki płatków migdałowych

W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąki, płatki, proszek do pieczenia), a w drugiej mokre (banana rozgniecionego lub zblendowanego, olej, mleko, miód i jajka). Wszystko ze sobą mieszamy i przekładamy do papilotek lub foremek silikonowych (zdecydowanie polecam te drugie). Wkładamy pokrojone truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi.  Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut. 







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...