czwartek, 20 października 2022

Wiewiórka - czekoladowe ciasto z jabłkami i bakaliami

 Wiewiórka - czekoladowe ciasto z jabłami i bakaliami

Idealne ciasto na osłodę jesiennych dni. Czekoladowe, pełne rozgrzewających przypraw, chrupiących orzechów oraz tego co jesienią najpyszniejsze czyli soczystych jabłek. Do tego bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Nie będę się tutaj rozpisywać, bo ciasto jest pyszne i nie trzeba go zachwalać, dlatego zapraszam na przepis.

Składniki (blaszka 23x33 cm):

  • 6 jajek 
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 200 ml  (1 szklanka) oleju  
  • 400 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • 5 jabłek
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej, kardamonu i imbiru 

Zaczynamy od zalania rodzynek wrzątkiem. Następnie całe jajka ubijamy z cukrem i miodem do momentu uzyskania niemal białej piany (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera). Następnie powoli wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do jajek. Mieszamy tylko do połączenia. Wrzucamy posiekane orzechy, odsączone z wody rodzynki oraz obrane i pokrojone w plasterki jabłka i mieszamy wszystko.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.
 

Wiewiórka - czekoladowe ciasto z jabłami i bakaliami

Wiewiórka - czekoladowe ciasto z jabłami i bakaliami


 

2 komentarze:

  1. Bardzo super ciasto ja mam pod nazwą Baba Jaga Smacznego życzę 😋

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...