wtorek, 18 października 2022

Wino winogronowe

#materiał zawiera linki afiliacyjne

 Przepis na Wino winogronowe

Domowe wino ma niepowtarzalny smak i aromat. Wymaga sporo pracy i odrobiny cierpliwości, ale dla tego efektu warto. Przyznam się Wam, że od kiedy razem z Mężem nastawiamy wino, te sklepowe omijamy szerokim łukiem, bo rzadko trafia się takie, które by nam smakowało. Niewątpliwą zaletą domowego wina jest to, że nie ma w nim żadnej chemii, tylko owoce cukier oraz drożdże. Poza tym satysfakcja z otwarcia buteleczki własnoręcznie sporządzonego trunku jest bezcenna. Jeśli raz spróbujecie zrobić swoje wino na pewno będziecie je robić co roku.

Przepis na 10 l wina:

  • 3 - 3,5 l zmiażdżonych winogron
  • 2,5 kg cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • 5 g drożdży najlepiej bayanus ioc (ja zamawiam tutaj)
  • 5 g pożywki witaminowej i 5 g pożywki mineralnej (dostępne tutaj)
  • przegotowana woda

Do przygotowania wina potrzebujecie gąsiora z korkiem oraz rurką fermentacyjną. Fajne zestawy możecie kupić tutaj. Przydatny będzie także tłuczek do ziemniaków, lejek oraz rurka silikonowa do zlewania wina z nad osadu. 

Winogrona odszypułkować umyć następnie zmiażdżyć uzyskując moszcz (ja miażdżę tłuczkiem do ziemniaków) następnie umieścić w gąsiorze. 

Rozpuścić cukier w przegotowanej i ostudzonej wodzie, najbezpieczniej będzie zachować proporcję 1 kg cukru na 1 litr wody i dodać do nastawu. 

Drożdże rozpuścić w letniej i osłodzonej wodzie poczekać aż pojawi się kożuch z piany, a następnie dodać do nastawu. 

Pożywki i kwasek rozpuścić w niewielkiej ilości wody i także dodać do nastawu. 

Dalej należy uzupełnić Gąsior przegotowaną wodą zachowując trochę wolnej przestrzeni na podniesienie się owoców w trakcie fermentacji i wszystko zamieszać. 

Woda nie powinna być bardzo zimna gdyż drożdże w zimnej wodzie umrą. 

Gąsior zetknąć specjalnym korkiem z osadzoną rurką fermentacyjną zalaną wodą. 

W początkowym stadium fermentacji należy co jakiś czas sprawdzać wolną przestrzeń między owocami a końcem rurki fermentacyjnej gdyż przy zatkaniu rurki owocem może dojść do rozszczelnienia gąsiora i wydostania się winka na zewnątrz. 

Po dwóch trzech tygodniach należy usunąć owoce a resztę wolnej przestrzeni uzupełnić przegotowaną wodą. 

Wino najbardziej lubi zaciemnione miejsca o temperaturze pokojowej. I w takim je pozostawiamy aż do momenty zakończenia procesu fermentacji i wyklarowania się wina. Gdy fermentacja ustanie przelewamy wino do butelek i możemy się nim delektować.


Przepis na Wino winogronowe



6 komentarzy:

  1. W jaki sposób usuwasz owoce z gąsiora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostrożnie by nie zmącić wina wkładam silikonowy wężyk i spuszczam wino do wiaderka, następnie wyrzucam owoce z gąsiora i wlewam ponownie wino

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam wina. Mój tata kiedyś robił.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Na ile litrów wody jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 9 ja robię tak, że najpierw w gąsiorze umieszczam owoce, następnie rozpuszczony cukier i resztę uzupełniam wodą pozostawiając trochę miejsca bo owoce się podniosą

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...