Jesień to nie tylko dynie i jabłka, ale również orzechy włoskie, które w tym roku bardzo obrodziły dlatego dziś mam dla Was kolejny pomysł na to jak je pysznie wykorzystać w cieście. Klasyczne miodowe blaty przełożyłam masą grysikową, oraz prażonymi jabłkami, a na wierzch dałam masę kajmakową, którą obficie posypałam posiekanymi orzechami. Nie muszę chyba Wam pisać jak pysznie to wszystko wyszło.
Ciasto:
- 250 g masła (może być również margaryna)
- 300 g płynnego miodu
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały i zmiękły.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- 2 łyżki masła
Jabłka
obieramy i kroimy na plasterki. Prażymy z dodatkiem
masła, pod przykrycie ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie
mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą)
Dodatkowo:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować przez 3 godziny)
- ok 20 dag. orzechów włoskich
Złożenie ciasta:
Na jednym z placków rozprowadzamy 1/2 masy, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy ostudzone jabłka, a na nie kładziemy kolejny placek. Na tym placku rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy 4 blatem, który smarujemy mlekiem skondensowanym i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
A czekolada w masie kiedy ma być użyta?
OdpowiedzUsuń