Od zawsze w moim domu wszyscy uwielbiali ciasta piernikowe, dlatego też zdarza mi się robić różne wariacje tego typu wypieków. Tym razem popełniłam delikatne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i przyprawy do piernika, a dodatkowo przełożone kremem maślano-śmietanowym i polane czekoladą. Z racji swej puszystości wyglądało jak wyglądało, ale uwierzcie mi smakowało rewelacyjnie.
Ciasto piernikowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 2 szklani mąki pszennej
- 2-3 jabłka
Krem:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%)
- 1 cukier waniliowy
- 1 czekolada mleczna
- 3-4 łyżki mleka
Przyprawę do piernika mam. Może wypróbuję Twój przepis. Pysznie wygląda i na pewno pięknie pachnie 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z przyprawą piernikową :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe pyszności, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta i ten zapach.mmm :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. I mi świętami zapachniało :)
OdpowiedzUsuńMniaaaamm! Ciasto rewelacyjne! <3
OdpowiedzUsuńWow, wygląda naprawdę nieziemsko <3 Uwielbiam takie ciasta z kremem.. i jeszcze te jabłka, nic tylko jeść!
OdpowiedzUsuńU nas też już coraz więcej piernikowych smaków :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie 😍 Kawałki jabłek dodajemy do ciasta? Miała być szarlotka. Mam już przygotowane starte jabłka. Będzie zmiana planów i zamiast jednej warstwy kremowej, masa jabłkowa 😊
OdpowiedzUsuń