piątek, 18 czerwca 2021

Truskawkowa chmurka

 

Dziś zapraszam na dobrze wszystkim znaną malinową chmurkę w wersji z truskawkami. To ciasto chyba już wszyscy doskonale znają więc zachwalać go nie będę tylko zapraszam na przepis.

Spód:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
 Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C

Galaretka malinowa:
  • 600-700 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 szklanki wrzątku
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy truskawki, które polewamy tężejącą galaretką.

Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Miksujemy mascarpone z cukrem , następnie stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy aż masa będzie sztywna. Gotowy krem wykładamy na galaretkę malinową

Beza
  • 3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków migdałów
Ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Z papieru do pieczenia wycinamy wielkość dna blaszki w której piekliśmy spód, na wyciętym arkuszu rozsmarowujemy białka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy na płaskiej blaszce (takiej od piekarnika) w 130 st. C przez godzinę, a później studzimy w zamkniętym piekarniku. Zimną ostrożnie odrywamy od papieru i przekładamy na krem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Moja rada: Jeśli krem wydaje się Wam zbyt rzadki proponuję dodać 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...