Dziś post wszystkich, którzy prosili o przepis na babeczki z truskawkami z wczorajszego stories. 😉 Są to babeczki w wersji fit - bez cukru i bez glutenu. Mięciutkie z wyczuwalnymi kawałkami truskawek i chrupiącymi płatkami migdałów. Idealne na drugie śniadanie, piknik, albo do pracy (ja zapakowałam sobie 2 do kawy). Jak to bywa z babeczkami wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i dodać truskawki. Nie ma tu żadnej filozofii.
Składniki:
- szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 2 duże, dojrzałe banany
- 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (użyłam owsianego)
- ok 1 szklanki truskawek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąki, płatki, proszek do pieczenia), a w drugiej mokre (banana rozgniecionego lub zblendowanego, olej, mleko, miód i jajka). Wszystko ze sobą mieszamy i przekładamy do papilotek lub foremek silikonowych (zdecydowanie polecam te drugie). Wkładamy pokrojone truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut.
Idealne do kawki ;)
OdpowiedzUsuń