To moja propozycja na pyszny jednogarnkowy obiad, który robi się praktycznie sam. Wystarczy tylko zamarynować kurczaka dodać pozostałe składniki i poczekać aż się upiecze. Jest tu wszystko co powinien zawierać zdrowy, zbilansowany posiłek. Wygląda niepozornie ale uwierzcie mi smakuje świetnie i co najważniejsze nie wymaga prawie wcale pracy.
Do mięsa możecie jak ja pasty Pataks, która nada daniu nieco egzotycznego smaku, lub użyć przypraw które lubicie i które najczęściej stosujecie do drobiu.
Jeśli nie macie bulionu, polecam Wam piramidki smaku do rosołu z lidla, które mają całkiem fajny skład w porównaniu z kostkami rosołowymi. Zalewacie piramidkę wrzątkiem i taką mieszanką polewacie kaszę.
Jeśli ktoś bardzo nie lubi pęczaku może go zastąpić ryżem, ale polecam jednak nasz rodzimy pęczak, który przyrządzony w ten sposób smakuje świetnie.
Składniki:
- 4 udka lub podudzia z kurczaka
- pasta Patak's Madras (lub ulubione przyprawy do zamarynowania kurczaka)
- 300 g marchewki z groszkiem (użyłam mrożonej)
- 1 szklanka pęczaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy pastą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Pęczak płuczemy, wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Wsypujemy rozmrożoną marchewkę z groszkiem i układamy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok godziny. Prawda, że prosto? A jak pysznie to musicie sprawdzić sami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz