Na majówkę mam dla Was coś pysznego - delikatne czekoladowe ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku i puszystym kremem śmietankowym. Niby całkiem prosto, ale jednocześnie niezwykle efektownie. To ciasto jest doskonałe na święta i specjalne okazje. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam do skorzystania z przepisu.
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2 budyń waniliowe bez cukru (40 g każdy)
- 2 żółtka
- 50 ml likieru adwokat
- 200 g masła
Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i stopniowo wlewamy likier.
*jeśli ciasto będą jadły dzieci likier można pominąć
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a
następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę
ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną
żelatynę.
Dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1 słoiczek dżemu - ja dałam galaretkę porzeczkową
- kakao do posypania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz