czwartek, 27 kwietnia 2023

Ciasto kapitańskie

 Ciasto kapitańskie

Na majówkę mam dla Was coś pysznego - delikatne czekoladowe ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku i puszystym kremem śmietankowym. Niby całkiem prosto, ale jednocześnie niezwykle efektownie. To ciasto jest doskonałe na święta i specjalne okazje. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam do skorzystania z przepisu. 

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 budyń waniliowe bez cukru (40 g każdy)
  • 2 żółtka
  • 50 ml likieru adwokat
  • 200 g masła

Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i stopniowo wlewamy likier. 

*jeśli ciasto będą jadły dzieci likier można pominąć

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Dodatkowo:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 słoiczek dżemu - ja dałam galaretkę porzeczkową 
  • kakao do posypania
Złożenie ciasta:
 
Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem, na który wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy. Na kremie układamy równomiernie biszkopty, a na nie wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Smacznego 


Ciasto kapitańskie

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...