Po truskawkach, porzeczkach i jagodach przyszła pora na wiśnie i słodkości z ich udziałem. Wiśnie idealnie komponują się z czekoladą i bitą śmietaną dlatego też dziś na takie właśnie ciasto Was zapraszam. Słodkie, czekoladowe z orzeźwiającą warstwą galaretki wiśniowej oraz puszystą jak chmurka bitą śmietaną oprószoną wiórkami czekolady.
Czy to było pyszne?
Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami
Składniki (na blaszkę 23x33 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka duże
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 op. (po 40g) budyniu czekoladowego
- 20 g kakao
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 40 g cukru
Galaretka wiśniowa:
- 500 g wiśni (użyłam świeżych ale mrożone także będą ok)
- 2 łyżki cukru
- 400 ml wody (wrzątku)
- 2 galaretki wiśniowe
Warstwa śmietankowa:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady mlecznej
Wykonanie
Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a
następnie sypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych
obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i
pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.
Budyń:
3/4 mleka mieszamy z budyniami i kakao. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy połamaną czekoladę. Czekamy aż się rozpuści i wlewamy rozmieszane budynie i mieszając zagotowujemy całość.
Budyń wylewamy na ostudzony biszkopt i odstawiamy.
Galaretka wiśniowa:
Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy do wiśni. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na budyń i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Warstwa śmietankowa:
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10
minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Dobrze schłodzoną
śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder
i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia.
Wykładamy na galaretkę z wiśniami, wyrównujemy.
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy warstwę śmietany.
Bardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń