czwartek, 17 lipca 2025

Wiśniowa noc

 ciasto z wiśniami i kremem

Po truskawkach, porzeczkach i jagodach przyszła pora na wiśnie i słodkości z ich udziałem. Wiśnie idealnie komponują się z czekoladą i bitą śmietaną dlatego też dziś na takie właśnie ciasto Was zapraszam. Słodkie, czekoladowe z orzeźwiającą warstwą galaretki wiśniowej oraz puszystą jak chmurka bitą śmietaną oprószoną wiórkami czekolady. 

Czy to było pyszne? 

Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami 

Składniki (na blaszkę 23x33 cm) 

Biszkopt: 

  • 4 jajka duże
  • 100 g cukru 
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem budyniowy: 

  • 600 ml mleka
  • 2 op. (po 40g) budyniu czekoladowego
  • 20 g kakao
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru

Galaretka wiśniowa:

  • 500 g wiśni (użyłam świeżych ale mrożone także będą ok)
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml wody (wrzątku)
  • 2 galaretki wiśniowe

Warstwa śmietankowa: 

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 50 g czekolady mlecznej 

Wykonanie 

Biszkopt: 

Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie  sypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka. 
 

Budyń:

3/4 mleka mieszamy z budyniami i kakao. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy połamaną czekoladę. Czekamy aż się rozpuści i wlewamy rozmieszane budynie i mieszając zagotowujemy całość. 
Budyń wylewamy na ostudzony biszkopt i odstawiamy.  
 

Galaretka wiśniowa:

Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy do wiśni. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na budyń i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. 
 

Warstwa śmietankowa:

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy  rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia.
Wykładamy na galaretkę z wiśniami, wyrównujemy. 
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy warstwę śmietany. 
  


ciasto z wiśniami i kremem


ciasto z wiśniami i kremem


 

 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...