wtorek, 16 sierpnia 2016

Frittata z kaszą bulgur

Nawet nie wiecie jak ja nie lubię wyrzucać jedzenia, no chyba, że je jakaś pleśń czy inne dziwne zjawiska dopadną. Tym razem miałam nadmiar ugotowanej kaszy bulgur i tak sobie myślę wyrzucić szkoda, bo pyszna i do tego zdrowa (o czym pisałam tutaj),  Narzeczony 3 dzień jeść jej nie będzie, a do tego wszystkiego pomysłu nie mam na obiad. Przejrzałam zawartość lodówki i udało mi się sprytnie tą kaszę wykorzystać, a szanowny Narzeczony na widok moich wytworów ucieszył się bardzo, bo przez chwilę myślał, że serwuję mu jego ukochaną pizzę, a tu taka mała niespodzianka :D



Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 6 łyżek ugotowanej kaszy bulgur
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mleka
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • opcjonalnie kawałek kiełbasy
  • sól, pieprz
  • tymianek

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, użyłam do tego celu widelca, a następnie solimy, pieprzymy,  mieszamy z kaszą i wylewamy do formy do pieczenia ( u mnie silikonowa - fajne znajdziecie tutaj). Wrzucamy pokrojoną paprykę, jeśli chcecie by było bardziej bogato to kilka plasterków ulubionej kiełbaski, a na wierzchu układamy obrane ze skórki i  pokrojone w plastry pomidory, a całość posypujemy tymiankiem, najlepiej świeżym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut.





16 komentarzy:

  1. Frittata wygląda cudownie -:) Zjadła bym całość 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam frittaty. z taka kaszą jeszcze nie robiłam, wygląda pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Frittata z kaszą? Fajny pomysł. Ja również nie wyrzucam jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie to sobie wykombinowałaś :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie bomba! Sama na taką chętnie wpadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo kreatywny i kuszący przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie przemawiają do mnie te pomidorki! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy takie resztkowe dania :D Bardzo pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wygląda Twoja frittata... aż ślinka leci:)
    ściskam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda! To sa moje smaki mniam.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie potrawa dla mnie, muszą koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz widzę taką potrawę, ale bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...