Składniki:
- 3 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 30 g. drożdży
- słoiczek dżemu (u mnie wiśniowy, niskosłodzony od Stovit)
Drożdże zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozpuszczą, dodajemy 3 łyżki mąk i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce umieszczamy mąki, pozostały cukier, jaja, ostudzone masło, mleko, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy prostokąt, który dzielimy na 4 mniejsze prostokąty, każdy smarujemy niewielką ilością dżemu i zwijamy w rulon. Powstałe w ten sposób rulony splatamy ze sobą w coś ala warkocz. Ponieważ drożdżówka wychodzi wielka proponuję ciasto podzielić na 2 części i zrobić mniejsze, ja tak zrobię na pewno następnym razem. Splecioną drożdżówkę pozostawiamy na ok 10 minut by wyrosła. można ją dodatkowo posmarować rozbełtanym jajkiem dzięki temu będzie błyszcząca. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C
uwielbiam drożdżowe i jeszcze dżem do tego;)
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe są u mnie na pierwszym miejscu :)Pyszny :)
OdpowiedzUsuńooo tak taka ciepła najlepsza! z kubkiem mleka lub kakao:)
OdpowiedzUsuńMniam!z dżemem wiśniowym... pyszności ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńwygląda konkursowo! i jaki musiał być pyszny, mniam!
OdpowiedzUsuńSmakowita ta twoja chałeczka :)
OdpowiedzUsuńZ checią bymzjadła taka chałeczkę
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają te kromki - jak takie słodkie chmurki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam zwykłe ciasto drożdżowe. Takie z dżemem też by mi posmakowało;)
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy drożdżowe naszej mamy z pyszną kruszonką i owocami :D Ale taki zawijaniec też jest extra pomysłem :D
OdpowiedzUsuńTakie drożdżowe każdy chetnie skubnie! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką ☺
OdpowiedzUsuńMniam. :)
OdpowiedzUsuńciasta drożdżowe są przepyszne !
OdpowiedzUsuńPewnie, że bym się skusiła! :) W moim przypadku wystarczy zamienić mąkę na pełnoziarnistą i gotowe :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe ciasto, ja uwielbiam jak jest dużo nadzienia ;-)
OdpowiedzUsuń