Myślę, że do skosztowania tego ciasta nie trzeba nikogo namawiać. Delikatne kruche placki, przełożone masą śmietanową i jabłkami, pysznie, prosto i elegancko. Przepis pochodzi od Siostry Anastazji :)
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 2 jaja
- 8 dag margaryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- 4 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jabłek
Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę oraz amoniak
rozpuszczony w mleku. Odstawiamy w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12
godz. dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy
ciasto. Dzielimy na 5 części , rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm), 3 placki pieczemy na złoty kolor w ok 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 2 części przekładamy odciśniętymi
jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i pieczemy w całości w temp. 180
st. C przez ok. 35 min.
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3- 4 łyżki mleka
- tabliczka czekolady
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z żelatyną.
Złożenie ciasta - ciasto z jabłkami, następnie część masy śmietanowej, placek, znów część masy śmietanowej i kolejny placek i tak jeszcze raz. Na wierzch pozostawiamy dosłownie 2-3 łyżki śmietany tylko po to by ją cienko rozsmarować, a następnie posypujemy startą czekoladą. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień. Smacznego
Pyszności... U nas sezon anginowy, ale jak tylko się wyliżemy od razu ruszam z jakimś ciastem. Twoje wygląda bosko, bardzo lubię takie przekładańce :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i jak lekko. Zabieram kawałeczek i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! :) Udał Ci się pierwszorzędnie! :)
OdpowiedzUsuńMniam. Porywam duuuży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńobawiam się, że powiedzieć "uwielbiam" w tym przypadku będzie za mało:) takie przekładańce to zdecydowanie moje smaki;)
OdpowiedzUsuńOj tak nie musiałabyś nas do tego ciacha w ogóle namawiać :D Zjadłybyśmy wszystko w 5 minut <3
OdpowiedzUsuńWyglada super smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. :-) Bardzo apetycznie. :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka☺
OdpowiedzUsuńCiasta z taką ilością warstw, zawsze tak pięknie się prezentują! Pychota ^_^
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto działa na zmysł smaku :) Obłędne :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie - pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, nigdy się z nim nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńWprost idealne ;-)
OdpowiedzUsuńale fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńmnie namawiać na pewno nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPiękny placek, wysoki i smaczny :)
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś mi smaka na jabłka... chyba w weekend będzie u mnie królował jabłecznik albo (jeśli czasu mi starczy) zrobię ciasto według Twojego przepisu :) :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda idealnie. Zachwyciło mnie! :)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie wygląda to ciasto - muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOjejciu! Ciacho prezentuje się wręcz genialnie <3
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję :) Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńTyle pysznych warstw!!! Mniam
OdpowiedzUsuńIle ja bym dała za kawałek tej pyszności
OdpowiedzUsuńTo ciacho skradło moje serducho :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :)
musi być pyszny :))
OdpowiedzUsuńTo ciasto wyglada wspaniale, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDlaczego trzeba odstawić ciasto na 12 godzin? Moge zrobić je od razu?🤔☺
OdpowiedzUsuńBędzie po prostu lepsze, można nie czekać tez wyjdzie, ja robiłam tak i tak :-)
UsuńCo oznacza rozpuszczamy w kąpieli wodnej ?
OdpowiedzUsuńtzn wstawiamy kubek z żelatyną do garnka z gotującą się woda i czekamy aż się rozpuści
UsuńNie korzystałam jeszcze z amoniaku. Po co się go dodaje?
OdpowiedzUsuńSpulchnia ciasto
UsuńCzy uda się bez amoniaku lub zastąpi soda
OdpowiedzUsuńUda się ale smak i struktura będzie inna
UsuńMożna dać gotowe, smażone jabłka ze słoika. Piąty placek piekę mały, rozkruszam gdy jest ciepły i posypuję po ostatniej warstwie bitej śmietany.
OdpowiedzUsuń