czwartek, 12 stycznia 2017

Śmietanowiec z jabłkami

Myślę, że do skosztowania tego ciasta nie trzeba nikogo namawiać. Delikatne kruche placki, przełożone masą  śmietanową i jabłkami, pysznie, prosto i elegancko. Przepis pochodzi od Siostry Anastazji :)



Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jaja
  • 8 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek 
Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawiamy w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 5 części , rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm), 3 placki pieczemy na złoty kolor w ok 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 2 części przekładamy odciśniętymi jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i pieczemy w całości w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.

Masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 3- 4 łyżki mleka
  • tabliczka czekolady
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z żelatyną.
Złożenie ciasta - ciasto z jabłkami, następnie część masy śmietanowej, placek, znów część masy śmietanowej i kolejny placek i tak jeszcze raz. Na wierzch pozostawiamy dosłownie 2-3 łyżki śmietany tylko po to by ją cienko rozsmarować, a następnie posypujemy startą czekoladą. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień. Smacznego


39 komentarzy:

  1. Pyszności... U nas sezon anginowy, ale jak tylko się wyliżemy od razu ruszam z jakimś ciastem. Twoje wygląda bosko, bardzo lubię takie przekładańce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i jak lekko. Zabieram kawałeczek i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie! :) Udał Ci się pierwszorzędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. obawiam się, że powiedzieć "uwielbiam" w tym przypadku będzie za mało:) takie przekładańce to zdecydowanie moje smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak nie musiałabyś nas do tego ciacha w ogóle namawiać :D Zjadłybyśmy wszystko w 5 minut <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie. :-) Bardzo apetycznie. :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta z taką ilością warstw, zawsze tak pięknie się prezentują! Pychota ^_^

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto działa na zmysł smaku :) Obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie - pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe, nigdy się z nim nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. mnie namawiać na pewno nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny placek, wysoki i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj narobiłaś mi smaka na jabłka... chyba w weekend będzie u mnie królował jabłecznik albo (jeśli czasu mi starczy) zrobię ciasto według Twojego przepisu :) :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fenomenalnie wygląda to ciasto - muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojejciu! Ciacho prezentuje się wręcz genialnie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie skosztuję :) Wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tyle pysznych warstw!!! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile ja bym dała za kawałek tej pyszności

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciacho skradło moje serducho :)
    Wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To ciasto wyglada wspaniale, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dlaczego trzeba odstawić ciasto na 12 godzin? Moge zrobić je od razu?🤔☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie po prostu lepsze, można nie czekać tez wyjdzie, ja robiłam tak i tak :-)

      Usuń
  23. Co oznacza rozpuszczamy w kąpieli wodnej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn wstawiamy kubek z żelatyną do garnka z gotującą się woda i czekamy aż się rozpuści

      Usuń
  24. Nie korzystałam jeszcze z amoniaku. Po co się go dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy uda się bez amoniaku lub zastąpi soda

    OdpowiedzUsuń
  26. Można dać gotowe, smażone jabłka ze słoika. Piąty placek piekę mały, rozkruszam gdy jest ciepły i posypuję po ostatniej warstwie bitej śmietany.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...