Pyszna, sycąca i rozgrzewająca - jedna z moich ulubionych zup. Bardzo prosta w przygotowaniu i do tego zdecydowanie można ją zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie.
Składniki:
- 2 cebule
- 4-5 marchewek
- 2-3 ząbki czosnku
- szklanka soczewicy zielonej
- słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego)
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz,
- ostra papryka lub pieprz cayene
- odrobina oleju do smażenia
Soczewicę dobrze jest namoczyć na co najmniej godzinę przed gotowaniem zupy, jeśli nie namoczycie będzie się po dłużej gotować. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującej wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku (zupa powinna być dość ostra) i jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego
Pyszna zupa, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpożywna zupa, a do tego bardzo smaczna. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńpyszna i jak rozgrzewa;)
OdpowiedzUsuńNa te zimne doni jest idealna
OdpowiedzUsuńChetnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda bajecznie Nigdy takiej zupy nie jadlam i nawet nie potrafie sobie wyobrazić jak smakuje Powinnam się odwazyc i ja ugotować Dzieki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja. Uwielbiam zimę z wielu powodów, a jednym z nich jest właśnie to, że mam wtedy ochotę na takie rozgrzewające zupy <3
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo nie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńdzis zrobilam bardzo dobra jest mmmmm
OdpowiedzUsuńile wody wlewamy ?
OdpowiedzUsuńtak około litra do półtora
Usuńja uwielbiam soczewicę,szkoda tylko że męża nie mogę do niej przekonać
OdpowiedzUsuńRobię podobną zupę i uwielbiam ją szczególnie w chłodne dni ;)
OdpowiedzUsuńPyszna jest. W wersji męskiej można dodać kiełbasy 😉
OdpowiedzUsuń