wtorek, 10 stycznia 2017

Zupa z soczewicy

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca - jedna z moich ulubionych zup. Bardzo prosta w przygotowaniu i do tego zdecydowanie można ją zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie. 



Składniki:
  • 2 cebule
  • 4-5 marchewek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka soczewicy zielonej
  • słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego)
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, 
  • ostra papryka lub pieprz cayene 
  • odrobina oleju do smażenia
Soczewicę dobrze jest namoczyć na co najmniej godzinę przed gotowaniem zupy, jeśli nie namoczycie będzie się po dłużej gotować. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy  przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującej wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku (zupa powinna być dość ostra) i jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego

 

 


15 komentarzy:

  1. pożywna zupa, a do tego bardzo smaczna. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wygląda bajecznie Nigdy takiej zupy nie jadlam i nawet nie potrafie sobie wyobrazić jak smakuje Powinnam się odwazyc i ja ugotować Dzieki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja. Uwielbiam zimę z wielu powodów, a jednym z nich jest właśnie to, że mam wtedy ochotę na takie rozgrzewające zupy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić, bo nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzis zrobilam bardzo dobra jest mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  6. ja uwielbiam soczewicę,szkoda tylko że męża nie mogę do niej przekonać

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobną zupę i uwielbiam ją szczególnie w chłodne dni ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...