czwartek, 19 stycznia 2017

Prince polo


Dziś mam dla Was kolejny smakowity przekładaniec. Idealny dla miłośników wafelków prince polo i kawy. Chrupiący biszkopt z wafelkami i orzechami, przełożony kawową masą i przykryty delikatnym biszkoptem czekoladowym, po prostu niebo w gębie.



Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyzka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
 Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy żółtka oraz olej, a następnie wszystkie pozostałe sypkie składniki i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką lub szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (23,5x35 cm) przelewamy ciasto i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Ciasto z wafelkami:
  • 1 szklanka białek (ok. 5 białek)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 250 g wafelków Prince polo
  • 200 g orzechów (różnych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Orzechy mielimy a wafelki kroimy w małe kawałeczki i wszystko mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie delikatnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C

Krem:
  • 1,5 kostki masła
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wódki

600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy  2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy kawą. Rozsmarowujemy resztę kremu, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy posypką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Smacznego

 




22 komentarze:

  1. oj daj już spokój! kusisz i kusisz a tu do kawki nic nie mam:)apetyczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto. A ja nie mam nic do kawki słodkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przekładaniec, wygląda o wiele ciekawiej i smaczniej niż tradycyjny baton o tej nazwie
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten wafelkowo-orzechowy blat jest ciekawy, z przyjemnością można nim samym się zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! :) Jaki fantastyczny ten przekładaniec ... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje smaki, super ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na bogato i z pomysłem. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne ciasto na niedziele do plotek przy kawie czy herbacie. Super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam to ciacho, jest bardzo dobre tylko też dość słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie no! Takiego ciacha się nie spodziewałam Ale musi być pyszne! Mniam! Pozdrawiam i gratuluje pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja Julka była by zachwycona jak bym taki zrobiła, muszę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...