czwartek, 14 lutego 2019

Snikers

 snikers

Znacie to pyszne ciasto? ja jadłam je kilkukrotnie, ale swoją wersję upiekłam dopiero całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto.

Ciasto:
  • 4 i 1/2  szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez ok 15- 20 minut - na złoty kolor

Polewa orzechowa:
  • 300 g ulubionych orzechów (mogą być ziemne, ja miałam mało więc pomieszałam z włoskimi)
  • 1/2 kostki masła (100 g)masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki miodu 
Masło z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondelku, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i studzimy. Wykładamy na nieupieczony 3 placek i pieczemy podobnie jak poprzednie placki.

Masa budyniowa:
  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • puszka masy kajmakowej
Ok 600 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy mąki. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi ze 2 dni, ale kto tyle wytrzyma, by nie spróbować ;)

snikers

snikers

16 komentarzy:

  1. Proste ciasto o bogatym dmsku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam takie ciasto, pełne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię :-) cudownie ci wyszło kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kajmak- jaki smak(czekoladowy/toffi/orzechowy) ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto można nasączyć ? Jak tak to czym polecasz ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Masa budyniową bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie przechowywać ciasto wykonane 2 dni przed imprezą? Czy musi stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi to być lodówka, ale dobrze byłoby je umieścić w jakimś chłodnym miejscu

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...